U utorak, 2. travnja u Muzeju vučedolske kulture otvorena je gostujuća izložba Afrička zbirka Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada (BiH).
Ova jedinstvena zbirka nastajala je kao dar i zahvla lokalnog stanovništva DR Kongo hercegovačkim franjevcima koji na tom području djeluju u misijama punih 50 godina.
Izložba donosi brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivne predmete od bjelokosti i malahita, oružje,zatim premete svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmete za magijske obrede, figure životinja, liturgijske premete od kojih se osobito ističe Biblija prevedena na kiluba jezik i brojne druge. Među najzanimljivijim predmetima su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8m, kao i igračke za djecu rađene od kore banane koje su izrađivala djeca s posebnim potrebama o kojima skrbe franjevački misionari.
U sklopu otvorenja na kojemu su izložbu i misionarski rad predstavili fra Sretan Ćurčić, gvardijan samostana i ravnatelj Franjevačkog muzeja, Stipan Dilber, kustos, te fra Gabrijel Mioč, ravnatelj i urednik časopisa Ognjišta, i sam svjedok rada misija u DR Kongu, predstavljena je i knjiga Misionar fra Stojana Zrne koju je moguće kupiti za vrijeme trajanja izložbe, te film Od Hercegovine do Konga u produkciji Laudato TV. Uz izložbu će se do kraja lipnja održati i nekoliko edukativnih programa i radionica za djecu.