Nagrada „Inovacija godine“ dodjeljuje se tvrtki ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije. U ovoj kategoriji natječu se subjekti čije se inovacije odnose na inovacije vezane uz turistički doživljaj, inovacije vezane uz turistički proizvod i inovacije vezane uz IT solucije u turizmu.

Na prijedlog Turističke zajednice grada Vukovara, Povjerenstvo za provedbu i izbor dobitnika „Godišnje hrvatske turističke nagrade“ za 2018. ocijenilo je cjelokupni koncept Muzeja vučedolske kulture s posebnim naglaskom na muzejski projekt „Dolkine priče“ koji na interaktivan način prati cjeline postava, donosi informacije o Muzeju, muzejskoj zgradi, muzejskoj građi i postavu na prilagođen način koji mladim generacijama posjetitelja omogućuje bolju komunikaciju s Muzejom i razumijevanje kako Muzeja, tako i različitih arheoloških pojmova.

Evaluacijom cjelokupne kandidature Muzeja vučedolske kulture te svih njegovih segmenata što podrazumijeva i ostale atraktivnosti i projekte koji doprinose valorizaciji vučedolske kulture, Povjerenstvo je donijelo odluku da se ovogodišnja nagrada „Inovacija godine“ dodijeli Muzeju vučedolske kulture za cjelokupni koncept muzeja koji je i nositelj projekta „Dolkine priče“.