Izložba Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi autora prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, Mirele Hutinec i Darka Puharića još jednom je predstavljena zagrebačkoj publici, ovoga puta u Knjižnici Božidara Adžije. Izložba se može pogledati u razdoblju od 16. listopada 2020. do 04. siječnja 2021. uz pridržavanje epidemioloških mjera.
S bogato ukrašenih keramičkih posuda profesor Durman iščitao je i istražio prvo piktografsko pismo na našim prostorima, kojim su se služili Vučedolci, što se u velikom formatu može pogledati na plakatima. Prikazan je na njima i događaj koji su Vučedolci zabilježili na terini, a koji je 2000 godina kasnije u Odiseji zabilježio Homer: nebeske komponente pridružene božanskim likovima Mars – Ares, Venera – Afrodita, nevidljiva mreža – Plejade te nebeski lovac Orion – Hefest, na Vučedolu je označen ljudskom žrtvom u slavu vučedolskog boga vatre, koji je imao svoje zemaljske zastupnike, a povod je mogao biti rijedak nebeski događaj u kojemu je i taj bog bio sudionikom.
Izložba Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi do sada je gostovala u Arheološkom muzeju Narona, Arheološkom muzeju u Zadru i Zagrebu.
Također sve zainteresirane posjetitelje podsjećamo da mogu zaviriti i u bogati knjižnični fond Knjižnica grada Zagreba koji naslovima prati prapovijest i vučedolsku kulturu staru pet tisuća godina, kao i teme vezane uz Domovinski rat, Vukovar te znamenite Vukovarce: Lavoslava Ružičku, nobelovca; Nikolu Andrića, jezikoslovca, povjesničara, dramaturga, prevoditelja; Pavla Pavličića, književnika; Sinišu Glavaševića i mnoga druga (ne)znana imena i djela.
Ovim putem zahvaljujemo gospođi Milkici Ursa na interesu za našu izložbu i radujemo se budućim suradnjama.
 

Skip to content