Na poziv zamjenika Ministra kulture Ruske Federacije, gospodina Vladimira Aristahova, Ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Korižinek delegirala je Gradski muzej Vukovar u Dvorcu Eltz i Muzej vučedolske kulture, koji su svoje stalne postave otvorili u sklopu projekta Vlade RH i Ministarstva kulture, Ilok – Vukovar – Vučedol, da predstavljaju Hrvatsku na Međunarodnom festivalu muzeja Intermuseum 2017. koji se održava u Moskvi od 25. do 29. svibnja u središnjem izložbenom prostoru Manež.
Suvremenim pristupima vukovarski muzeji prezentirali su se mulitmedijalnim prezentacijama a uz kontakte s brojnim posjetiteljima, hrvatske muzeje posjetio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Moskvi, gospodin Tonči Staničić i gospođa Maja Foretić Pećnik, ministar savjetnik.

Na festivalu sudjeluje 300 muzeja sa više od 3000 sudionika, a uz muzeje Ruske Federacije na predstavlja se i 14 delegacija iz 10 zemalja uključujući Kinu, Mađarsku, Hrvatsku, Njemačku, Srbiju, Bjelorusiju, Azrbejdžan…
U programu sudjeluju i muzeolozi iz 15 zemalja – iz Velike Britanije, Izraela, Španjolske, Irske, Francuske, Slovenije, Finske, Srbije, Nizozemske, Belgije, Norveške, Koreje, Sjevernog Sudana, Brazila i Kolumbije.
S obzirom da je ovogodišnja tema Intermuseuma 2017. Muzej budućnosti, cilj manifestacija je intelektualna platforma za razmjenu novih ideja u muzejskoj prezentaciji, te povezivanje poduzetništva s programima u kulturi i obrazovanju. Tome pridonosi i čitav niz predavanja, okruglih stolova, rasprava i stručnih susreta na temu prezentacije muzeja.
Organizatori Festivala su Ministarstvo kulutre Ruske Federacije, Nacionlni multimedijalni izložbeni centar ROSIZO, ICOM Rusija, Zaklada Vladimir Potanin i Moskovska regija.
Intermuseum 2017. otvorio je ministar kulutre Ruske Federacije Vladimir Medinski, a svečanosti su prisustvovali zamjenici premijera Ruske Federacije Olga Golodets i Dmitry Kozak, ministrica obrazovanja i znanosti Ruske Federacije Olga Vasilieva, guverner Moskovske regije Andrey Vorobyov, zamjenik Predsjednika Komiteta za kulturu ruske Dume Alexander Sholokhov, ministar kulture Moskve Aleksander Kibovskiy, ministrica kulture Moskovske regije Oksana Kosareva, ravnatelji najvećih ruskih muzeja i gosti.

U drugom dijelu službenog programa otvorenja Međunarodnog festivala muzeja Intermuseum 2017 u Moskvi, ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski priredio je svečani prijem za ravnatelje muzeja sudionika Festivala. U društvu 300 ravnatelja muzeja iz cijele Rusije te 10 gostujućih zemalja, Hrvatsku su predstavljale Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar i Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture te ispred Veleposlanstva RH u Moskvi, gospođa Maja Foretić Pećnik.
Na prijemu je bila i gospođa Andrea Rihter, predsjednica Foruma slavenskih kultura koji već četiri godine nagrađuje najbolje muzeje iz slavenskih zemalja, a u okviru kojega je Muzej vučedolske kulture 2016. godine dobio posebnu nagradu Živa Award za kreiranje novog muzeja.

Zastavicama Hrvatske i Vukovara simbolično smo na svim značajnim punktovima Fesitvala označili prisustvo hrvatskih muzeja.