Muzej vučedolske kulture uključio se po prvi puta u edukativnu muzejsku akciju Hrvatskog muzejskog društva, u 21. EMA-u, povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom KLIK na kulturni krajoLIK. U sklopu ove akcije, u mjesecu muzeja, od 18. travnja do 18. svibnja 2016. godine provest će se edukativne aktivnosti za različite dobne skupine učenika i građana.
Naziv programa Muzeja vučedolske kulture je Genijalnim tehnološkim klikom kroz vučedolski krajolik. Sudionici radionica izrađivat će iz različitih materijala vučedolska kola na četiri kotača prema rekonstrukciji kola iz stalnog postava. Pri tome će se osobita pozornost posvetiti načinu izrade vučedolskog kotača i genijalnom tehnološkom rješenju (kliku). Fotografiju izrađenih modela u vučedolskom krajobrazu sudionici će jednim KLIKOM povezati sa svijetom preko suvremenih društvenih mreža. Muzej vučedolske kulture radionice će održavati svake srijede u mjesecu muzeja (20. travnja, 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja). Autori programa Muzeja su Mirna Crnković, Mirela Hutinec i Ivan Pavešković-Burazer.

  1. travnja 2016. godine – radionica s Dječjim Vrtićem I. (središnji objekt), grupa Vjeverice
  2. travnja 2016. godine – radionica s Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića
  3. svibnja 2016. godine – radionica s Gimnazijom Vukovar
  4. svibnja 2016. godine – radionica za građanstvo

ICOM (Međunarodni savjet za muzeje), kojem se od ove godine pridružio i Muzej vučedolske kulture, posvetio je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u 2016. godini upravo temi naslovljenoj Muzeji i kulturni krajolici.
Program koji će se održati na Međunarodni dan muzeja (18. svibnja 2016. godine) prezentirat će održane radionice, a tema predavanja dr. sc. Danijele Roksandić pridonijet će razumijevanju veze između krajolika 3. tisućljeća pr. Kr. i suvremenog kulturnog krajolika koji je oplemenjen smještajem zgrade Muzeja vučedolske kulture podno naseobinskog platoa vučedolskog naselja.
Ulogu Muzeja u kulturnom krajoliku prezentirati će se i kroz panel Muzejski mega projekti za turizam na konferenciji Kulturni turizam – vrijednost i značenje za Hrvatsku / UMPAH koja će se održati u Zagrebu, 22. travnja 2016.
 
MUZEJI I KULTURNI KRAJOLICI
Muzej vučedolske kulture jedinstveni je muzej u svijetu posvećen jednoj prapovijesnoj kulturnoj pojavi iz razdoblja eneolitika / 3000. – 2500. g. pr. Kr. i jedini je arheološki muzej u istočnoj Hrvatskoj. Nalazi se na desnoj obali rijeke Dunav, oko 4 km nizvodno od središta grada Vukovara, podno arheološkog lokaliteta Vučedol.
Jedinstvenost je Muzeja i izuzetno uspješna realizacija muzejske zgrade projektirane i izgrađene za planirani stalni postav. Muzej vučedolske kulture arhitektonski je i muzeološki primjer planiranja muzejskog projekta, a jedinstvenost istoga je smještaj muzejske zgrade u autentičan prostor arheološkog lokaliteta čime je oplemenjen kulturni krajolik.
Muzej je izrastao na osnovi znanstvenih interpretacija rezultata dugogodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja eponimnog lokaliteta na kojemu se kultura po prvi puta jasno definirala, te posjetitelje uvodi u način života Vučedola od prije pet tisuća godina.
klik1klik2
mdm2
Radionica održana 20. travnja 2016. Za galeriju kliknite ovdje
Radionica OŠ Dragutina Tadijanovića – kliknite ovdje 
Radionica OŠ Mitnica – kliknite ovdje

Skip to content