PROSVIJETLIMO PUT KROZ VUČEDOLSKU KULTURU – prošetajmo 3. tisućljećem pr. Kr.
 
Projekt Muzeja vučedolske kulture Prosvijetlimo put kroz vučedolsku kulturu – prošetajmo 3. tisućljećem pr. Kr. provodi se sredstvima HEP-a dobivenih na natječaju Svjetlo na zajedničkom putu u segmentu Umjetnost i kulturna baština.
Promišljanjima o realizaciji donacije HEP-a, nastojanje je bilo da se provedba ovoga projekta uklopi u poučnu stazu budućeg Arheološkog parka Vučedol koji je u intenzivnoj pripremi kao nacionalni projekt Vlade RH. S tim ciljem su informativne ploče, kao i sadržaji na njima pratili vizualni identitet Muzeja i muzejskog postava.
Cilj projekta je da se na suvremeni način oplemeni postojeću šetnicu kojom posjetitelji nakon izlaska iz Muzeja nastavljaju svoj put do arheološkog lokaliteta, te formiranje poučne staze što im omogućava bolje snalaženje i kretanje u arheološkom ambijentu Vučedola. Pomoću QR kodova postavljenim na informativnim pločama ostvarena je i dodatna edukacija posjetitelja i osvješćivanje o važnosti i vrijednosti kulturne baštine svim dobnim skupina.
Prije postavljanja informativnih ploča posjetitelji nakon dolaska na lokalitet, a osobito nakon izlaska iz Muzeja nisu imali informacije u kojem se smjeru mogu kretati arheološkim lokalitetom, te je postavljanjem sedam ploča / putokaza taj problem u potpunosti uklonjen.
Korisnici poučne staze su svi posjetitelji Muzeja vučedolske kulture koji na dvojezičnim (hr. / eng.) informativnim pločama dobivaju primarne informacije, a aktiviranjem QR koda dodatno se informiraju o brojnim drugim sadržajima u zoni arheološkog lokaliteta.
Uspjeh realizirane poučne staze je povezivanje korištenja sadržaja arheološkog lokaliteta na kojemu se nalazi Muzej i budućeg Arheološkog parka u vremenu hijatusa između nastanka i funkcioniranja muzejske zgrade sa stalnim postavom i provedbe nacionalnog projekta Arheološkog parka Vučedol.
U idućim razdobljima nastojat će se povećati broj informativnih točaka unutar lokaliteta i kreirati još kvalitetniji posjet i jači doživljaj Vučedola.
Velik broj posjetitelja iz čitave Hrvatske i inozemstva na ovaj način bit će kontinuirano informirani i educirani o čitavom prostoru lokaliteta kao prostoru vučedolskog naselja 3. tisućljeća pr. Kr. i budućeg Arheološkog parka Vučedol.
Muzej vučedolske kulture zahvaljuje HEP-u na donaciji !