PRAPOVIJESNA NOĆ VENERE I MARSA
premijera dokumentarno-igranog filma
U srijedu, 19. prosinca 2018. godine u Hrvatskom domu u Vukovaru pred više od 300 posjetitelja održana je premijera povijesnog dokumentarno-igranog filma Prapovijesna noć Venere i Marsa / The Prehistorc Night of Venus and Mars.
Film je snimljen prema scenariju prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, a u režiji Darka Puharića, na autentičnoj lokaciji – na eponimnom lokalitetu Vučedol u suradnji Muzeja vučedolske kulture i Design studia D.
Uz dramatične zvukove bubnjeva bubnjarske skupina RitmOS posjetitelji su uronili u uzbudljivu priču o najstarijem zabilježenom datumu u prapovijesti kojega je prof. dr. Aleksandar Durman iščitao znanstveno interpretirajući arheološki nalaz groba 3 s Vučedola otkriven 1985. godine. Događaj koji se na nebu odigrao 2889. godine pr. Kr., obilježen je ljudskom žrtvom i piktografskim pismom zapisan na vučedolskoj terini priloženoj u grobu.
Nakon projekcije okupljene je pozdravila ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec, scenarist i istraživač prof. dr. Aleksandar Durman i redatelj Darko Puharić, vlasnik produkcijske kuće Design studio D. Na kraju programa uslijedilo je predstavljanje glumaca koji su također nazočili ovoj svečanosti, dok se glumac Darko Milas (u ulozi šamana) javio video porukom. Uz prigodni domjenak i druženje, posjetitelji su imali prilike vidjeti i making-of filma.
Film je u studenome 2018. godine prikazan na 5. međunarodnom festivalu arheološkog filma u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, te u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu manifestacije Muzejskog dokumentacijskog centra MUVI 07: muzeji-video-film [MUVILAB].
Zbog iznimno zanimljive teme i interesa, film će se u 2019. godini predstaviti na 12 europskih festivala dokumentarnog filma, te na festivalu dokumentarnog filma u Oregonu (SAD).
DVD i SD-card izdanje u 4K UHD formatu biti će dostupno od proljeća 2019. u Muzeju vučedolske kulture i na web shopu.
Scenarij: Aleksandar Durman
Režija: Darko Puharić
Jezik: engleski / s hrv. titlovima (u pripremi hrvatski jezik s engl. titlovima)
Produkcija: Design Studio D
Trajanje: 35 min
Posjetite Muzej vučedolske kulture i u sobi 15 saznajte više o ovoj vučedolskoj priči koja nas vraća gotovo pet tisuća godina u prošlost; priču koju je Homer zabilježio dvije tisuće godina kasnije od Vučedolaca.

PREMIJERA