U Muzeju vučedolske kulture održala se konferencija projekta Arheološki park Vučedol kao uvod u
zbivanja koja će uslijediti u sljedeće dvije godine.
Konferenciju su otvorili:
Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture
Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar
dr. sc. Aleksandar Durman, prof. – začetnik ideje o arheološkom parku na Vučedolu
Na konferenciji su prisustvovali razni dužnosnici grada Vukovara iz područja kulture i turizma.
“Projekt Arheološki park Vučedol zamišljen je kao platforma, okosnica i pokretač složenog programa sustavnih interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol koji širi prostor Vučedola, prezentira kao arheološko povijesni, ali isto tako turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni centar”, rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.
Partneri ovog značajnog projekta su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Vukovar, JU Lučka uprava Vukovar i TZ grada Vukovara.
Vrijednost projekta je 117.299.998,51 kuna, od kojih 85%, odnosno 99.704.998,72 kune, čine
nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Naime, ovaj veliki projekt obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i revitalizaciju samog arheološkog
lokaliteta, komunalne i ugostiteljske infrastrukture, kao i turističku promociju cijelog zahvata na
površini nešto većoj od 28 hektara.
Na budućem lokalitetu moći ćete pronaći planetarij, info punkt i znanstveno-istraživački centar, restoran, zonu za prezentaciju vučedolskog stočarstva, muzejski trg, vučedolski labirint i dječje
igralište, rekonstrukciju Megarona i vučedolskog naselja, sojenice na Orlovom otoku, putničko i komunalno pristanište za plovila te novu prometnu. Veliki su to planovi koji će, jednom realizirani,
biti okosnica turizma Slavonije i Baranje te važno mjesto za znanstvenike i istraživače.
Cijeli lokalitet Vučedola, nakon 40 godina sustavnog istraživanja, istražen je tek 10 do 12% površine. Dakle, tek možemo očekivati nova saznanja o vučedolskoj kulturi.
“U Europi najvišu razinu civilizacije razvila je upravo vučedolska kultura koja počinje ovdje na Vučedolu oko tri tisućite godine. Koliko znamo ovo je najstariji lokalitet vučedolske kulture i sve je krenulo s ovog područja. Ovdje imamo i najstariji indoeuropski kalendar, otkopan na lokalitetu u Vinkovcima, a ako ga možemo prepoznati i pročitati, tada imamo i najstarije slikovno pismo Indoeurope”, rekao je profesor Aleksandar Durman, koji već dugi niz godina radi na istraživanju vučedolske kulture.

Skip to content