Treću godinu zaredom Muzej vučedolske kulture domaćin je Vukovar Film Festivalu.
Organizatori ovogodišnjeg 11. Vukovar Film Festivala, odabrali su dvije projekcije dokumentarnih filmova koje govore o važnosti čuvanja kulturne baštine kroz koju se očituje identitet čitavog čovječanstva.
22.8.2017. u 11:00 sati – UKRADENI RATNICI
Sinopsis
Dokumentarni film o krađi skulpture iz hrama Koh Kera 1972. godine, koja je bila dio kolekcije pješčanih figura. Kako je najpoznatija skulptura iz hrama u Kambodži završila u katalogu aukcijske kuće Sotheby? Film govori o spektakularnom slučaju krađe umjetnine i međunarodnoj spletki. Od sunčanih i kišnih područja jugoistočne Azije do mračnih soba krijumčara umjetnina, film prati put čuvene skulpture ratnika opljačkane u hramu Kmera do otmjene aukcijske kuće u New Yorku. Ukradeni ratnici ne govori samo o ukradenoj skulpturi, to je istraživačko putovanje u moralno kompromitiran svijet trgovine antikvitetima.
23.8.2017. u 11:00 sati – RAZARANJE SJEĆANJA
Sinopsis
Tijekom proteklog stoljeća, uništavanje kulturalnog rezultiralo je katastrofom diljem cijelog svijeta. Rat protiv kulture nije završen – on ima stabilan rast. U Siriji i Iraku, ‘kolijevkama civilizacije’, uništeni su mileniji kulture. Temeljen na istoimenoj knjizi Roberta Bevana, Razaranje sjećanja priča cjelokupnu priču – ne prati samo akcije ISIS-a i ostale događaje modernog doba, već otkriva odluke iz prošlosti koje su dopustile da ovaj problem godinama ostane skriven u sjeni. Među intervjuiranima u filmu su ravnateljica UNESCO-a, tužitelj međunarodnog suda za ratne zločine, kao i širok raspon cijenjenih međunarodnih stručnjaka koji zajedno upozoravaju na ovaj problem.
Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture nakon projekcija..


     

Skip to content