Blog

ALTAMIRA

Ususret Međunarodnom danu muzeja u petak, 17. svibnja 2024. godine, otvorena je izložba “Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti”. Uz otvorenje izložbe, umjetnik Branko Gulin, izveo je prigodni performans simulirajući izradu špiljskog slikarstva čiji su glavni motivi bizoni i negativi ljudskih ruku. Performans je obuhvaćao i igru sa svjetlosti te mističnim zvukom kako bi doprinio ukupnom doživljaju i uvukao posjetitelje u ambijent špilje iz daleke ljudske prošlosti.

Izložba donosi priču o diluvijalnoj špilji Altamira, poznatoj diljem svijeta po paleolitskim slikarijama i gravurama, a koja se zbog svoje važnosti naziva i „Sikstinskom kapelom paleolitske umjetnosti“. Špilja je, kao jedna od 70ak špilja u nizu, otkrivena 1868. godine kraj mjesta Santillana del Mar na prostoru između Kantabrijskog gorja i mora u sjevernoj Španjolskoj, dok je paleolitska špiljska umjetnost unutar nje otkrivena 1879. godine.

Od slikarija i gravura, kao najstariji ističu se simboli čije današnje značenje nije poznato, a datiraju se prije 35000 godina dok su najmlađi motivi s prikazima bizona koji se datiraju prije 15000 godina. Uz životinjske likove koji su prikazani pojedinačno i u skupinama, u mirovanju i u pokretu, s izvanredno naglašenim pojedinostima anatomije i pokreta koji prate neravnu strukturu špilje, pojavljuju se i ljudske ruke u negativu.

Altamira je od 1985. godine na UNESCO-vu popisu Svjetske kulturne baštine.

Autori izložbe: Pilar Fatas Monforte, ravnateljica Nacionalnog muzeja i istraživačkog centra Altamira, Ramon Montes Barquin, tehnički koordinator kulturne rute Vijeća Europe “Putovima pretpovijesne pećinske umjetnosti”, Enrique Gutierrez Cuenca i Pedro Saura Ramos

Suorganizator/i: Arheološki muzej Istre, Arheološki muzej u Zagrebu, Nacionalni muzej i istraživački centar Altamira, Ministarstvo kulture i sporta Španjolske, Kulturna ruta Vijeća Europe “Putovima pretpovijesne pećinske umjetnosti” te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj

Prijevodi i grafički dizajn radili su muzealci Arheološkog muzeja Zagreb: Ivan Radman-Livaja, Hana Ivezić, Igor Krajcar i Srećko Škrinjarić dok su za dodatnu organizaciju zaslužni Sanjin Mihelić i Darko Komšo.

Izložba donosi priču o diluvijalnoj špilji Altamira, poznatoj diljem svijeta po paleolitskim slikarijama i gravurama. Špilja je otkrivena 1868. godine kraj mjesta Santillana del Mar u Kantabrijskome gorju u sjevernoj Španjolskoj, dok je paleolitska pećinska umjetnost unutar nje otkrivena 1879. godine. Altamira je od 1985. godine na UNESCO-vu popisu Svjetske kulturne baštine.

Autori izložbe: Pilar Fatas Monforte, ravnateljica Nacionalnog muzeja i istraživačkog centra Altamira, Ramon Montes Barquin, tehnički koordinator kulturne rute Vijeća Europe “Putovima pretpovijesne pećinske umjetnosti”, Enrique Gutierrez Cuenca i Pedro Saura Ramos

Suorganizator/i: Arheološki muzej Istre, Arheološki muzej u Zagrebu, Nacionalni muzej i istraživački centar Altamira, Ministarstvo kulture i sporta Španjolske, Kulturna ruta Vijeća Europe “Putovima pretpovijesne pećinske umjetnosti” te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj

Muzej vučedolske kulture

Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih 13 europskih zemalja.

Radno vrijeme:
Utorak / Nedjelja
10:00 – 18: 00 h

Instagram

Pratite nas

Skip to content