Dana 13. studenoga 2018. godine u Muzeju vučedolske kulture otvorena je izložba “Bez zanata nema alata”.
Širok spektar zanata i vrhunska kvaliteta proizvoda koji su rezultat vještine vučedolskih zanatlija, a posebice standardi koje su kao najraniji Indoeuropljani dostigli i ostavili nam ih do danas, govore o visokome životnom standardu i tehnološkim dosezima vučedolskog čovjeka. Jasno je da bez prikladna alata majstor ne može svoj zanat obaviti uspješno. Vučedolski zanatlija pokazuje da je ovo visoko civilizirano i odlično organizirano društvo poznavalo podjelu poslova, što dokazuju i radionički objekti na rubnom dijelu naselja, otkriveni u najnovijim sustavnim istraživanjima. Da bi se što uspješnije obavljao pojedini zanat, alat se morao dodatno posebno osmisliti i konstruirati te stalno unaprjeđivati. Stoga ova izložba nosi naziv „Bez zanata nema alata“.
Autorice izložbe: Mirela Hutinec, Mirna Šuljug
Stručni savjetnik: Aleksandar Durman
Suradnici na izložbi: Zrinka Kukuljica Merčep, Dora Šimić, Ivan Pavešković Burazer, Darko Puharić, Team Reklame, Ana Ostroški Anić.
Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske a prate ju film o vučedolskim zanatima i katalog izložbe.