Blog

PANONSKI FESTIVAL KNJIGE

Muzejska udruga istočne Hrvatske na Panonskom festivalu knjige održanom u Osijeku od 22. – 26. svibnja 2024. godine predstavila je najnovija izdanja slavonskih muzeja. U prodaji publikacija na štandu MUIH-a sudjelovali su i naši muzealci – Krešimir Martinović i dr. sc. Mirna Šuljug.

U nedjelju 26. svibnja, o muzejskom izdavaštvu govorile su predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske dr. sc. Marina Vinaj (Muzeju Slavonije), glavna urednica Glasnika slavonskih muzeja dr. sc. Mirna Šuljug (Muzej vučedolske kulture) i Ivana Knežević Križić (Muzej Slavonije) autorica publikacije 80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije 1942.-2022.

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonska podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj. Od 1974. Udruga djeluje unutar Saveza muzejskih društava Hrvatske kao Podružnica za Slavoniju.

Već od te godine se javlja potreba formiranja Muzejskog društva Slavonije i Baranje budući da postoje pravni problemi oko registriranja udruge s podružnicama. Od 1991. djelovanje središnje udruge u Hrvatskoj je reducirano, dok je u Slavoniji i Baranji potpuno onemogućeno ratom. Godine 1997. osniva se Muzejska udruga Istočne Hrvatske kao samostalno strukovno udruženje.

 

Muzej vučedolske kulture

Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih 13 europskih zemalja.

Radno vrijeme:
Utorak / Nedjelja
10:00 – 18: 00 h

Instagram

Pratite nas

Skip to content