Blog

Dobitnici oznake European Heritage Label

Dana 13. lipnja 2022. na svečanoj dodjeli Oznake europske baštine u Bruxellesu u ime Muzeja vučedolske kulture i nalazišta Vučedol ovo iznimno europsko priznanje primila je ravnateljica muzeja Mirela Hutinec u prisustvu nacionalne koordinatorice i ravnateljice Uprave za muzeja, arhive i knjižnice Anuške Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija i Jurice Sabola ravnatelja Muzeja Hrvatskoga zagorja.

Oznaku je dodijelila povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a svečana dodjela bila je popraćena prikazivanjem kratkog promotivnog filma o vučedolskoj kulturi i muzeju. Oznaka europske baštine dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelje europske integracije.

Muzeju vučedolske kulture i nalazištu Vučedol dodijeljena je Oznaka, kako se navodi u obrazloženju, posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici“, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine“. Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu“, ali i nadalje „usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa“.

Komisija je posebno vrednovala i činjenicu da je tijekom pandemije muzej „povećao svoju prisutnost na društvenim mrežama i razvio svoju ponudu za online posjetitelje kroz virtualne šetnje, izložbe, kvizove i časopise. Prilikom razvoja takvih projekata muzej je surađivao s umjetnicima, fotografima, glumcima, glazbenicima, dizajnerima i drugim kreativcima“, što je dodatno povećalo vrijednost muzeološke prezentacije. Komisija je također istaknula težnju muzeja „da poveća svoju vidljivost i utemeljenjem arheološke škole koja će surađivati sa sličnim znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, što bi činilo osnovu interdisciplinarnog Centra za indoeuropske studije arheologije, genetike, lingvistike i druge discipline temeljene na stoljetnom arheološkom istraživanju toga područja“.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj dva lokaliteta nose prestižnu Oznaku europske baštine: Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo i Muzej vučedolske kulture i nalazište Vučedol.

Text:https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/ravnateljica-mirela-hutinec-u-bruxellesu-preuzela-oznaku-europske-bastine-za-muzej-vucedolske-kulture-i-nalaziste-vucedol/22369

Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol ishodište su prapovijesne kulture trećeg tisućljeća pr. Kr. Svjedoče o jednoj od najranijih indoeuropskih kultura duž dunavskog područja, koja je inovacijama, utjecajima i revolucionarnim dostignućima stvorila temelje današnje moderne Europe. Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol uvršteni su na popis lokaliteta Europske unije kojima se dodjeljuje oznaka europske baštine zbog
njihove važne uloge u povijesti i kulturi Europe.


EUROPA POČINJE OVDJE!

ENG
Vučedol Culture Museum and the archaeological site Vučedol are the focal point of prehistoric culture of the third millennium BC. They bear testimony to one of the earliest Indo-European cultures along the Danube basin, that led the way to new innovations, influences and revolutionary achievements that are an essential part of todays modern
Europe. It features on the European Unions list of European Heritage sites because of the significant role it has played in the history and culture of Europe.


EUROPE STARTS HERE!

Muzej vučedolske kulture

Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih 13 europskih zemalja.

Radno vrijeme:
Utorak / Nedjelja
10:00 – 18: 00 h

Instagram

Pratite nas

Skip to content