Blog

HORIZONT – Vučedolski misterij

Praizvedba skladbe Dalibora Bukvića HORIZONT – Vučedolski misterij u izvedbi Vokalnog ansambla Brevis i Ženskog zbora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

U četvrtak, 29. rujna 2022. godine u 19 sati, u Muzeju vučedolske kulture, održana je  praizvedba skladbe hrvatskog skladatelja Dalibora Bukvića HORIZONT – vučedolski misterij za ženski zbor i soliste. Pod dirigentskim vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković program je izveo Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku uz sopranisticu Anju Papa i uz klavirsku pratnju Davora Dedića. Važno je istaknuti da je u izvedbu bili integrirani ulomci iz knjige Kartografija ljubavi Dunavom književnice Helene Sablić Tomić koju je interpretirala glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Antonia Mrkonjić. Također, izvedbu su pratili video zapisi skladbe, snimljeni ranije ove godine na arheološkom lokalitetu Vučedol za koje je koreografiju osmislio Vuk Ognjenović, a kostimografski ih oblikovala Zdenka Lacina Pitlik. Autor video materijala je Josip Grizbaher dok je za produkciju događanja kao kreativna producentica bila zadužena Majda Milinović.

Ideja skladbe HORIZONT – vučedolski misterij se zasniva na umjetničkoj sublimaciji elemenata astralnog simbolizma prisutnog u vučedolskoj kulturi i suvremenih promišljanja na temu traganja za smislim te prema riječima skladatelja Bukvića „skladom u vrtlogu vremenskog beskraja“ u čemu se univerzalnost glazbe kao svevremenske umjetnosti potvrdila kao odličan putokaz.

Projekt je  povezao više subjekata u kulturi – Institut za zborsku glazbu Polifonija, Akademiju za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Muzej vučedolske kulture koji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Osijeka zahvaljuju svima koji su uživali u izvedbi.

Muzej vučedolske kulture

Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih 13 europskih zemalja.

Radno vrijeme:
Utorak / Nedjelja
10:00 – 18: 00 h

Instagram

Pratite nas

Skip to content